راهنمای جامع برای استخدام در رشته مامایی

فهرست

  1. راهنمای جامع برای استخدام در رشته
  2. معرفی حرفه مامایی و وظایف ماما
  3. مهارت‌های کلیدی برای استخدام ماما
  4. میزان درآمد ماهانه یک ماما چقدر است؟
  5. مسیر شغلی رشته مامایی
  6. مقاطع تحصیلی در رشته مامایی و امکان ادامه تحصیل
  7. آیا ماماها مجاز به تجویز دارو هستند؟
  8. مزایا و معایب اشتغال در حرفه مامایی
  9. چگونه برای استخدام در رشته مامایی رزومه تاثیرگذار بنویسیم؟
  10. نکات طلایی برای موفقیت در مصاحبه‌ی شغلی در رشته مامایی
  11. منابع

1. راهنمای جامع برای استخدام در رشته مامایی

مامایی یکی از مهم‌ترین و کارآمد ‌ترین شغل‌ها در حوزه بهداشت و درمان است که نقش ویژه‌ای در حفظ سلامت زنان ایفا می‌کند. افرادی که به این رشته علاقه‌مند هستند، علاوه بر دانش تخصصی در زمینه‌های فیزیولوژی، آناتومی و مراقبت‌های پیش از زایمان و پس از آن باید مهارت‌های ارتباط موثر و مدیریت بحران را نیز بیاموزند.
اگر علاقمند به استخدام در این حرفه هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی فرصت‌های شغلی، چالش های پیش رو و راهکارهای مواجهه با آن و همچنین نکات کلیدی برای موفقیت در رشته ی مامایی بپردازیم.

2. معرفی حرفه مامایی و وظایف ماما

مامایی، یکی از پرطرفدارترین رشته‌ها در گروه علوم پزشکی و بهداشت است که به مشاوره و مراقبت از زنان در دوران پیش از بارداری، حین بارداری، زایمان و پس از آن می‌پردازد. فارغ التحصیلان این رشته در موارد زیر، قادر به ارائه مشاوره و راهنمایی می‌باشند:

  1. مراقبت‌های دوران بارداری، پیش از زایمان و در هنگام زایمان
  2. بررسی وضعیت سلامت مادر و نوزاد پس از تولد
  3. آموزش بهداشت باروری و تنظیم خانواده
  4. مشاوره پیش از بارداری و در صورت لزوم ارجاع به متخصص ژنتیک
  5. تشخیص و کمک به درمان اختلالات بارداری
  6. مشاوره‌ و آموزش شیردهی، بررسی رشد نوزاد و راهنمایی در خصوص واکسیناسیون
  7. توصیه به انجام آزمایش‌ها و غربالگری‌های سالانه زنان
  8. ارائه راهکار در مورد پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی

3. مهارت‌های کلیدی برای استخدام ماما

استخدام در رشته مامایی به سطح بالایی از دانش فنی، مسئولیت پذیری، صبوری و مهارت‌های بین فردی نیاز دارد.
افراد علاقه مند به تحصیل در این رشته و یا فارغ التحصیلان جویای کار، لازم است علاوه بر آموزش‌های علمی و تخصصی، به مهارت‌های نرم و سخت نیز مسلط شوند که در ادامه به آن اشاره شده‌ است:

  • ارتباط موثر با مراجعه کنندگان و تیم درمانی
  • تجزیه و تحلیل موضوعات مختلف در حوزه مامایی بر اساس اطلاعات روز دنیا
  • به کارگیری تجهیزات مدرن در امر تشخیص و درمان و تسلط بر نحوه‌ی عملکرد آنها
  • تصمیم گیری درست و به موقع در شرایط اورژانسی
  • ارائه مشاوره بهداشتی و مراقبتی (بیماری‌های زنان، پیش از بارداری، حین بارداری، زایمان و تنظیم خانواده)
  • انعطاف پذیری برای کار در شرایط خاص و فشرده
  • مسئولیت پذیری، سرعت و دقت در انجام اقدامات درمانی و مراقبتی
  • ذهن آگاهی و توانایی مدیریت اضطراب در شرایط پیچیده

4. میزان درآمد ماهانه یک ماما چقدر است؟

درآمد شاغلین در رشته مامایی با توجه به رده‌ی شغلی و شیفت‌های کاری، مقطع تحصیلی، سابقه، تجربه و مهارت‌ها و همچنین محل کار تعیین می گردد.
حقوق دریافتی در سازمان‌های دولتی و بخش خصوصی اندکی متفاوت است، در حال حاضر، درآمد رشته مامایی طبق ضوابط مصوب سال جاری، حدود ۱۲ میلیون تا 15 تومان می‌‌باشد. هرچند که فعالیت در زمینه ویزیت آنلاین، مشاوره و ارائه خدمات در منزل به صورت مامای همراه، سطح درآمد شاغلین در این حرفه را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.
علاوه براین، درآمد برخی ماماها در مطب‌های خصوصی و یا در شبکه‌های مجازی به بیش از 200 میلیون تومان در ماه نیز می‌رسد.
از آنجایی که تقاضا برای جذب نیرو و استخدام در رشته مامایی بالاست، به همین علت میزان درآمد آن نیز نسبتاً مناسب است.
طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، پیش بینی می‌شود تا پایان سال 2030 ، حدود 5 میلیون ماما در جهان وارد بازار کار شوند.

5. مسیر شغلی رشته مامایی

طی سال های اخیر، فرصت‌های شغلی متنوعی برای فارغ التحصیلان این رشته در کشورمان فراهم شده است. با توجه به نیاز روز افزون به خدمات بهداشتی و مراقبتی و تمرکز دولت بر این موضوع، آینده شغلی این رشته در ایران بسیار روشن به نظر می‌رسد و امکان استخدام در موقعیت‌های زیر امکان پذیر است:

  • بیمارستان‌ها و مراکز درمانی دولتی و خصوصی
  • کلینیک های درمان ناباروری
  • مراکز بهداشت و کلینیک های مشاوره
  • آموزش و تدریس در موسسات و دانشگاه ها
  • مطب خصوصی و یا مامای همراه

6. مقاطع تحصیلی در رشته مامایی و امکان ادامه تحصیل

کارشناسی (لیسانس، B.Sc. in Midwifery): در این دوره 4 ساله، مباحث پایه در زمینه‌‌ی بیماری‌های زنان، اختلالات باروری، بارداری، زایمان، و مراقبت‌های پس از زایمان به دانشجویان آموزش داده می‌شود و شامل واحدهای نظری، عملی و کارآموزی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی است.
کارشناسی ارشد (فوق لیسانس، M.Sc. in Midwifery): گذراندن مقطع کارشناسی ارشد رشته مامایی این امکان را فراهم می‌کند تا دانشجویان طی 2 سال تحصیلی، در زمینه‌های پیشرفته‌تر مانند مراقبت‌های ویژه از نوزادان، بهداشت زنان و یا مشاوره در زمان بارداری، تخصص پیدا کنند، همچنین دوره‌های آموزشی و پژوهشی بیشتری در دوره تحصیلات تکمیلی ارائه می‌شود.
دکتری تخصصی  (Ph.D.) : دانشجویان فارغ التحصیل در مقطع دکتری مامایی علاوه بر اشتغال در مراکز درمانی، قادرند به عنوان پژوهشگر و استاد دانشگاه نیز مشغول به کار شوند. مدت تحصیل در این دوره معمولا 4 سال است.

7. آیا ماماها مجاز به تجویز دارو هستند؟

طبق قوانین مصوب در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، کارشناسان مامایی قادرند برخی موارد نظیرانواع ویتامین‌ها، مکمل‌ها و بعضی داروهای تسکین دهنده درد و داورهای ضد تهوع و ضد حساسیت را بر اساس دستورالعمل‌ها و تحت نظر پزشک تجویز نمایند.

8. مزایا و معایب اشتغال در حرفه مامایی

مامایی حرفه ای ارزشمند در حوزه ی سلامت است که مانند هر شغل دیگر، مزایا و چالش های خاصی را به همراه دارد.

مزایامعایب
تنوع در نوع فعالیت: امکان اشتغال در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها، مراکز آموزشی و پژوهشی، علاوه بر این برخی ماماها نیز به صورت مستقل کار می‌کنند که این امر سبب می شود تا زمان خود را شخصا مدیریت نمایند.ساعات کاری طولانی و نامنظم: از آنجایی که زایمان، فرایندی غیرقابل پیش‌بینی می باشد، بنابراین در برخی شرایط این الزام وجود دارد که ماما در هر ساعت از شبانه روز و یا حتی در ایام تعطیل، در شیفت کاری خود حضور پیدا کند
رشد حرفه‌ای: مامایی حرفه ای پویاست، به این مفهوم که همواره فرصت‌های تخصصی برای پیشرفت در زمینه‌های مختلف این رشته وجود داردفشار روانی و استرس زیاد: زایمان‌های پرخطر و شرایط اورژانسی ناشی از آن ممکن است استرس زیادی ایجاد کند.
ثبات شغلی: با افزایش توجه سازمان بهداشت جهانی به سلامت زنان و تقاضای زیاد برای جذب نیروی ماما در بازار کار، به نوعی امنیت شغلی در این زمینه فراهم شده استخطر ابتلا به بیماری: در اثر مواجهه با عوامل ویروسی و باکتری ها
رضایت شغلی: دستیابی به اهداف در نتیجه ی حمایت از مادران و نوزادان و ایجاد تعاملات عاطفی با آنهانیاز به آموزش مستمر: برای به روزرسانی اطلاعات جهت به کارگیری تکنیک‌های نوین
(این فرآیند ممکن است زمان‌بر و پرهزینه باشد)

9. گونه برای استخدام در رشته مامایی رزومه تاثیرگذار بنویسیم؟

برای نوشتن رزومه ی کارآمد، نکاتی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند تا تجربه، دانش و مهارت‌های خود را به بهترین شکل به کارفرما نشان دهید . به این منظور ابتدا با یک معرفی کوتاه از خود و ذکر اطلاعات تماس شروع کنید. سپس مقطع تحصیلی و مدارک تخصصی را ارائه دهید چنانچه دوره‌های مرتبط با مامایی را گذرانده اید، آن را با جزئیات بیان کنید.
در قسمت بعد، تجربیات کاری خود را به همراه مهارت‌های کسب‌شده، به ویژه در زمینه زایمان و مراقبت های پس از آن، به‌طور خلاصه توضیح دهید. همچنین مهارت‌های نرم مانند توانایی ارتباط مؤثر و مدیریت شرایط بحرانی را ذکر کنید. در نهایت، دوره‌های آموزشی و کارآموزی‌های مرتبط را برای نشان دادن تجربه عملی خود اضافه کنید.
در صورتی که برای استخدام در موقعیت شغلی خاصی رزومه ارسال می‌کنید، بهتر است رزومه خود را مطابق با آن بهینه‌سازی کنید.

10. نکات طلایی برای موفقیت در مصاحبه‌ی شغلی در رشته مامایی

موفقیت در استخدام و ورود به بازار کار به عوامل متعددی بستگی دارد. اما به طور کلی تحصیل در دانشگاه‌های معتبر، مهارت‌های ارتباط موثر با مراجعه کنندگان، توانمندی در کار تیمی و مسئولیت پذیری از مواردی است که مزیت محسوب شده و شانس استخدام را افزایش می دهد.

11. منابع

https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/midwife

https://www.healthcareers.nhs.uk/explore-roles/midwifery/roles-midwifery/midwife

https://nationalcareers.service.gov.uk/job-profiles/midwife

https://careerhub.hse.ie/midwifery